Osječko ljeto kulture - najznačajnija kulturna manifestacija

Osječko ljeto kulture - najznačajnija kulturna manifestacija

Osječko ljeto kulture najznačajnija je kulturna manifestacija u istočnom dijelu Hrvatske na kojoj sudjeluju osječke ustanove i udruge u kulturi, pojedinačni umjetnici i brojni gostujući izvođači.
Održava se svake godine krajem lipnja i početkom srpnja, u trajanju od 2 tjedna. Ove godine Osijek broji zavidni sedamnaesti put održavanje Osječkog ljeta kulture koje za cilj ima zadovoljenje kulturnih potreba Osječana, građana cijele istočne Hrvatske i turista. Namjera organizatora i sudionika je da ovim događanjem Osijek postane prepoznatljiv na kulturnom i festivalskom zemljovidu Hrvatske.
Početak je održan na crkveni god grada Osijeka, blagdan Svetih Petra i Pavla, Verdijevom operom Nabucco u izvedbi HNK u Osijeku. KUD”Osijek 1862.” i violončelistica Ana Rucner 14-ti će dan koncertom zatvoriti OLJK 2017.

Kroz dva tjedna u planu je 41 visokokvalitetan program iz područja likovne, književne, plesne, kazališne, glazbene i koncertne te filmske i novomedijske umjetnosti. Programi će se izvoditi na više od 10 lokacija u gradu Osijeku od kojih su neke: Barutana, Muzej likovnih umjetnosti Osijek, Trg sv. Trojstva, Vodena vrata i brojne druge.

Osječko ljeto kulture 2017.  tradicionalno nastavlja zastupljenost međunarodnih gostovanja, a posebice je ove godine na Osječkom ljetu kulture Europa i Svijet,  Austrija sa St.Polten baletom, Barcelona sa suvremenim plesnim performansom Julijane Tomić Fajdetić, prijateljski Pech sa Svjetskim zborom mladih, Indija s plesnom večeri Rajasthani glazbe i večer australske glazbe Dubravka Lapainea.

Stolac više uvijek se traži za kazališni dio programa Osječkog ljeta kulture. Premijera domaće produkcije uvijek je ono čime se OLJK najviše ponosi i tradicija je to do koje se drži. Za taj dio pobrinut će se i ovoga puta Dječje kazalište Branka Mihaljevića predstavom “James i divovska breskva”. Publici će se, uz ostale, predstaviti Teatar “Exit” s predstavom “Pluća” u režiji Aide Bukvić te zagrebačko satiričko kazalište “Kerempuh”.
U likovnom dijelu, bit će otvorena retrospektivna izložba slikara Zlatka Price, monografska izložba Ive Friščića, a održat će se i promocija monografije poznatog osječkog slikara Josipa Alebića.
Književni dio priredbe, uz ostalo, obuhvatit će promociju knjige Maroja Mihovilovića “Mi djeca Solferina”

Zahvaljujući suradnji sa Savjetom mladih Grada Osijeka, ovogodišnje Osječko ljeto kulture ponovno je omogućilo svojim posjetiteljima vraćanje u neka stara vremena i podsjetilo sve zainteresirane kako je dobro gledati filmska ostvarenja na velikom platnu, pod vedrim nebom, daleko od klimatiziranih kino-dvorana. “Ustav Republike Hrvatske”, scenarista Ante Tomića i Rajka Grlića, koji je i režirao film, kod Secesijskog zdenca je privukao 300-tinjak gledatelja. Oni najuporniji, ostali su i u ponoć pogledati film Rona Howarda “The Beatles”.

Programi Osječkog ljeta kulture svake godine doprinose podizanju kulturnog života grada, povećanju njegove međunarodne vidljivosti, poticanju gospodarske i turističke aktivnosti, kao i općem razvoju grada.
Zahvaljujući suradnji i podršci ustanova kulture: HNK u Osijeku, Dječjem kazalištu, GISKU, Gradskim galerijama Osijek, Muzeju likovnih umjetnosti i Muzej Slavonije te podršci gospodarstvenih čimbenika grada Osijeka, Sveučilišta J. J. Strossmayera, Gradova prijatelja i međunarodne suradnje s gradovima šire regije, OLJK ima izuzetno važno mjesto u cjelokupnoj kulturi grada Osijeka.

Svake godine programe Osječkog ljeta kulture pogleda više od 10.000 zadovoljnih gledatelja, što je pokazatelj uspješnosti ove manifestacije.