Pješački most - simbol Osijeka u novim bojama!

Pješački most - simbol Osijeka u novim bojama!

Projekt koji je proveo Coca Colin sustav u Hrvatskoj započeo je 6. Prosinca 2016. godine i uspješno je priveden kraju. Riječ je o projektu trajnog osvjetljenja Pješačkog mosta u Osijeku pod nazivom “#OsvijetlimoNasMost” s ciljem da jedan od najljepših i najpoznatijih simbola grada i sam grad Osijek zasjaju u svojoj punoj ljepoti.

U prvom dijelu građani Osijeka i okolice skupljali su sve vrste čepova Coca Cole. Bilo je potrebno skupiti 108.048 čepova što simbolizira broj Osječana po zadnjem popisu stanovništva iz 2011. Godine. Posebnost projekta bila je u tome što svaki građanin skupljanjem čepova Coca Cole na simboličan način sudjeluje u projektu. Druga faza projekta bila je tehničko osvjetljenje mosta.

Čepovi su se prikupljali na prodajnim mjestima u gradu Osijeku na kojima su bile postavljene posebne kutije iz kojih su se čepovi prebrojavali. Svake subote tijekom projekta čepovi su se prebrojavali na glavnom gradskom trgu i ubacivali u veliku kutiju pored replike pješačkog mosta izgrađene od 5.000 boca Coca Cole, posebno za tu prigodu. Replika pješačkog mosta druga je po redu  hrvatska znamenitost izrađena od bočica Coca Cole, nakon dubrovačke Onofrijeve česme. Prije nego je replika mosta postavljena na glavni gradski trg, nalazila se ispred još jedne znamenitosti i gradskog simbola, osječke Tvrđe. Prigodno, pokraj replike pješačkog mosta, bio je postavljen digitalni semafor koji je u svakom trenutku prikazivao broj skupljenih čepova.
Od početka projekta u prodaji su se mogle pronaći staklene boce Coca Cole od 0,25 l sa simbolom pješačkog mosta.

Uz Grad Osijek i Coca Colu partner u provedbi projekta  je i austrijska tvrtka Zumtobel koja je vodeći međunarodni izvođač cjelovitih rješenja u profesionalnoj rasvjeti zgrada i konstrukcija. Tvrtka Zumtobel je do sada osvijetlila brojne poznate građevine diljem svijeta, na različitim kontinentima. Neki od primjera njihova rada su: Alkarski dvori u Sinju, zgrada The Rookery Building u Chicagu i stadion Wembley u Londonu. Uz tvrtku Zumtobel, projektu se kao veleposlanik priključio i Robert Seligman, poznati hrvatski gimnastički reprezentativac i Osječanin.

Trajna rasvjeta koja je postavljena po prvi puta svečano je bila upaljena 26. Lipnja 2017. godine uz veliki zabavni program.
Za tu prigodu su Osječani po prvi puta u Osijeku, po prvi puta u okviru OLJM – Osječko ljeto mladih,  trčali utrku na stazi dugoj 10 kilometara, naziva Coca Cola noćna desetka pod pokroviteljstvom Ferivi Sporta & OLJM. Za svakog sudionika utrke bili su osigurani startni paketi, a za najbrže i bogate nagrade.
Nakon završetka utrke, svečanost osvjetljenja mosta upotpunio je i nastup glavnog izvođača večeri – Gibonnija.

Rasvjeta pješačkog mosta koju čini više od 200 komada rasvjetne opreme bit će dinamična i interaktivna. Boje mosta mijenjat će se ovisno o nekom događaju u gradu, primjerice, svaka utakmica NK Osijeka bit će popraćena bijelo plavim bojama mosta.